Antonio Braun (@Reuters)
Antonio Braun (@Reuters)

Dosije AB

Vreme čitanja: 7min | sre. 28.10.20. | 07:49

Bio je otpisan zbog visine, izabran tek u šestoj rundi drafta kao 195. pik, ali je stigao do statusa zvezde NFL-a, najplaćenijeg na svojoj poziciji. A onda su ušle “bubice”, sve je prosuo, bio je skandal majstor, lični trener ga optužio za silovanje, pretukao vozača kamiona, nije hteo da igra sa novom kacigom, sukobio se verbalno sa generalnim menadžerom Rejdersa… Prošle nedelje je dobio drugu šansu. Ovo je priča o Antoniju Braunu

Nije Antonio Braun bio projektovan za zvezdu, izabran je 2010. godine od strane Pitsburg Stilersa kao 195. pik u šestoj rundi drafta. Primera radi, Tom Brejdi je bio tek 199. pik na draftu, a sada je po mnogima G.O.A.T.

Bio je Braun neko kome se predviđala skromna karijera, zbog visine (178 centimetara) nisu mu davane velike šanse da uradi nešto veliko u omiljenom sportu Amera. Talentom i radom je stigao do zvezdanih visina, naslovnih strana najvećih medija u SAD, bio je godinama neko ko je bio nezaustavljiv za kornerbekove rivala, najplaćeniji igrač na svojoj poziciji (17.000.000 dolara po sezoni). Dobio je i nadimak “Tač” Braun.

Izabrane vesti

Kada je bio na vrhu, krenuo je njegov strmoglavi pad, pre svega van terena. Sada je dobio novu šansu. Posle godinu dana pauze opet će imati priliku da pokaže zašto je godinama bio mašina za tačdaune, uz Hulija Džonsa, najbolji risiver u prethodnoj deceniji. Imaće tu čast da hvata lopte od Toma Brejdija i igra za Tim snova Bakanirsa, koji pucaju na Superboul ove sezone. Zaradiće maksimalno 2.500.000 dolara do kraja sezone. Sića, ali nije bio u poziciji da bira. Flertovao je sa Baltimorom, želeo da se pridruži rođaku Markizu “Holivudu” Branu u Rejvensima, bio na pragu Sijetla, ali je pomalo iznenađujuće završio na Floridi.

Vratimo se malo unazad. Prosto je neverovatno koliko gluposti je Braun napravio u prethodnih godinu i po, koliko je prosuo van terena ono što je krvavim radom uradio na njemu. Nema fizičke predispozicije kao Hulio Džons, Majk Evans, nekada Kalvin Džonson, popularni Megatron. Morao je radom da se izbori za status. Moglo bi da se kaže da je “Kristijano Ronaldo NFL-a”, da je fanatik kada je u pitanju fizička sprema, pa niko ne sumnja da može ove sezone da bude poslednji pazl šampionskog mozaika čete Brusa Erijensa.

Braun je bio sedam puta na Proboulu, četiri puta je biran za najbolji tim (All Pro), dva puta imao najviše hvatanja u ligi, najviše tačdauna u sezoni (2018. godine). U karijeri je imao 80 tačdauna, 79 je uhvatio u dresu Pitsburga i jedan u Nju Inglandu. Bio je poznat i po ludim proslavama poentiranja, zbog čega je često i kažnjavan od strane lige i komesara NFL-a Rodžera Godela.

KVOTE ZA ŠAMPIONA NFL-a I POBEDNIKE KONFERENCIJA

Braun je godinama deo paklenog napada Stilersa – BBB sa dvostrukim osvajačem Superboula Benom Rotlisbergerom, popularnim Big Benom i raning bekom Lejvionom Belom. Nesreća po Čelične je da su imali tada lošu odbranu. Nije ta generacija Stilersa uspela da stigne ni do Superboula, a kamoli da osvoje trofej Vinsa Lombardija. Braun ima jedno učešće u Superboulu u ruki sezoni 2010. godine, ali je bio epizodista. Stilersi su tada poraženi od Grin Beja (25:31).

Iz sezone u sezonu bio je sve bolji. Pitsburg se odrekao Emanuela Sandersa i pružio šansu Braunu da bude broj 1. Bio je prva meta Big Bena. U februaru 2017. godine postao je najplaćeniji risiver u ligi. Dobio je četvorogodišnji ugovor vredan 68.000.000 dolara. Stilersi su stigli te sezone do finala AFC-a, ali su već u prvoj rundi plej-ofa, u polufinalu AFC-a, poraženi na Hajnc fildu od Džeksonvila (42:45). Raspao se tada BBB trio. Lejvion Bel je odlučio da pauzira godinu dana iz protesta jer mu Stilersi nisu ponudii dugoročni ugovor. Naredne sezone, Čelični iz Pensilvanije su ostali bez doigravanja, a onda je otvorena Pandorina kutija. Posle poraza u pretposlednjem kolu od Sejntsa u Nju Orelansu, došlo je do žestoke svađe s Rotlisbergerom, kvoterbekom koji ga je “izmislio”. Nije se pojavio na trenigu dan posle poraza, bio je kažnjen od Stilersa, nije igrao protiv Sinsinatija u poslednjem kolu ligaškom dela sezone. Tada je bilo jasno da je završio misiju na Hajnc fildu.

(@Reuters)(@Reuters)

Tražio je trejdi i dobio ga. Putem medija, društvenih mreža upućivao je otrovne strelice ka Big Benu. Stilersi su birali, ostavili legendarnog kvoterbeka da i dalje bude vođa franšize, a Brauna poslali u Ouklend Rejderse 9. marta 2019. godine. Pitsburg je želeo prvo da ga trejduju u Bafalo Bilse, ali Braun nije hteo u redove Bilsa, pa je na kraju završio kod Džona Grudena u poslednjoj sezoni Rejdersa na kultnom stadionu “Crna rupa” pre preseljenja u carstvo poroka i kocke, Las Vegas.

"Ovde sam da bih podigao sve oko sebe”, rekao je Braun posle potpisivanja ugovora sa Rejdersima.

Ništa od toga se nije desilo. Očekivalo se da nastavi sa sjajnim igrama, ali je usledio pakleno leto za Brauna. Nikada nije zaigrao za Rejderse, a pravio je skandal do skandala. Cela Amerika je željno očekivala serijal Hard Knocks, veoma gledan “preko bare”. Radi se o šest epizoda koje prati trening kamp ekipa u NFL. Te godine je red bio na Ouklend Rejderse. Imao je Braun običaj u Pitsburgu da dolazi helikopterom na trening. Sve oči Amera bile su uprte u popularnog Ej Bija. Ali nije ga bilo na početku priprema novog tima. Svi su se pitali šta je sa “Tač” Braunom? Početkom avgusta prošle godine na Instagramu je objavio užasne slike svog stopala. Kasnije se ispostavilo da su to promrzline koje su nastale jer nije nosio odgovarajuću obuću tokom krioterapije. Zbog toga je propustio 10 od 11 treninga Rejdersa.

Kada se konačno glamurozno, u svom stilu, pojavio u trening kamp Rejdersa problem je bila kaciga. Liga je zabranila stare, uvela nove, modernije, sigurnije, koje su obavezne za sve, ali “luda glava” to nije htela da prihvati. Žalio se dva puta ligi, ali je odbijen. Morao je da se povinuje odluci.

Početkom septembra 2019. godine, samo što sezona nije počela, generalni menadžer Rejdersa Majk Mejok ga je kaznio sa 54.000 dolara zbog neopravdanih izostanaka sa treninga. Sledećeg dana umalo se fizički nije sukobio sa prvim operativcem tima. Kasnije se izvinio franšizu, saigračima, treneru Grudenu, menadžeru Mejoku.... Činilo se da je sve u redu, da će igrati na startu sezone protiv Denevra u “Crnoj rupi”, ali…

Antonio Braun nikada nije zaigrao za Rejderse (@Reuters)Antonio Braun nikada nije zaigrao za Rejderse (@Reuters)

Tada Rejdersi odlučuju da ponište klauzulu o garantovanom novcu koji pripada Braunu za trogodišnju vernost. Kažnjen je sa 215.000 dolara i ubrzo su Rejdersi odlučili da daju otkaz razmaženoj zvezdi. Istog dana, 7. septembra, kada su ga Razbojnci iz Ouklenda otpustili, pristao je na jednogodišnji ugovor sa Nju Ingland Petriotsima, tada šampionom NFL-a. Svi su već pričali o tandemu Brejdi – Braun. Dobio je devet miliona dolara samo za potpis, uz bonuse za tu sezonu mogao je da zaradi čak 20.000.000, ali ništa od toga. Odigrao je meč u Majamiju, uhvatio tačdaun pas od Toma Brejdija, bio u Petriotsima samo 13 dana, a onda je otpušten. U to vreme protiv njega je počela hajka u SAD. Pokrenut je krivični postupak protiv Brauna. Fitnes instruktorka, njegov lični trener, optužila ga je za silovanje. Tim iz Bostona ništa nije hteo da rizukuje, otpustio je Brauna. Pravni tim i on su to demantovali, ali se i dalje vodi postupak protiv iskusnog risivera sada Tampa Beja.

On je nedugo zatim najavio da se povlači iz NFL-a putem Instagrama, da ide u penziju, ali se posle četiri dana predomislio, istakavši da nije rekao poslednj reč u ligi. Posle optužbe za silovanje, jedan lekar iz Pitsburga, sa kojim je Braun sarađivao u Stilersima, optužio ga je da mu nije platio 11.500 dolara za njegove usluge.

Tih meseci bio je pravi pakao za Brauna. Krajem januara ove godine, njegov trener i on napali su jednog vozača kamiona ispred Antonijeve kuće na Floridi. Trener je odmah uhapšen, a za Braunom je raspisana poternica. Predao se policiji dva dana kasnije. Dobio je dve godine uslovno, a morao je da odradi 100 sati društveno korisnog rada, ali i da 13 nedelja posećuje savetovanje za upravljenje besom. I pre toga imao je problem sa zakonom. Pre dve godine, dok je nosio dres Pitsburga, bacio je nameštaj iz svog stana koji se nalazi na 14. spratu zgrade, kada je umalo nastradalo 22-mesečna dete na terasi ispod. Bio je i kažnjavan zbog prebrze vožnje.

Prošle zime gostujući u jednoj radio emisiji izvinio se nekadašnjem saigraču Benu Rotlisbergeru za sve loše što je rekao o njemu.

Letos se vodio kao slobodan agent. Iz lige su dugo većali. Na kraju su odlučili da ga kazne sa osam mečeva suspenzije (pola ligaške sezone) zbog narušavanja ugleda NFL-a. Potpisao je prošle nedelje skroman ugovor sa Bakanirsima. Zagarantovano suma mu je samo 750.000 dolara, a ako Tampa osvoji Superboul, a Braun imao odlične brojke što se tiče broja hvatanja, pređenih jardi, tačdauna, suma može da ide do 2.500.000 dolara.

I letos je bilo glasina da će Braun put Tampe, ali tada je trener Brus Erijans samo kratko rekao:

"To se neće dogoditi”.

Mnogi "preko bare" tipuju da je Tom Brejdi bio ključni čovek u dovođenju Antonija Brauna, ali je Erijans to demantovao.

Braun je naša polisa osiguranja. To je rezervni plan. Mislim da je sazreo, da treba da mu damo drugu šansu. Svi kažu da ga je Tom izabrao, ali on nema nikakve veze s tim”, rekao je pre nekoliko dana Erijans, iskusni stručnjak koji se prošle godine reaktivirao iz penzije i drugu sezonu vodi Bakanirse.

Ima i zanimljiv stil oblačenja (@Reuters)Ima i zanimljiv stil oblačenja (@Reuters)

I zaista, Tampa je objavila u utorak da je jedan od dva elitna risivera Kris Godvin polomio prst na ruci u meču sa Las Vegasom prošle nedelje i da ga neće biti nekoliko nedelja u timu. Braun pravo igranja stiče devetog vikenda, 9. novembra, kada na Floridu stiže ljuti divizijski rival Nju Orleans, koji je lako pobedio Bakanirse na premijeri novog šampionata. Posle sedam utakmica u sezoni, Tampa ima pet pobeda i dva poraza i trenutno je lider veome jakog Juga NFC-a ispred Nju Orleansa, Karoline i Atlante.

Svetla pozornice opet čekaju Brauna. Nije ga bilo na terenu više od godinu dana, ali radi se o neverovatnom risiveru koju bi mogao mnogo da pomogne franšizi sa Floride da drugi put u istorji osvoji najveći pehar u SAD, trofej Vinsa Lombardija. Sudibina je opet spojila Brauna i Brejdija.


tagovi

NFL ligaNFLamerički fudbalAntonio BraunTom BrejdiTampa Bej Bakanirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara